• Vnesite svoje podatke
  • *
  • *
  • *

Primeri konsolidiranih računovodskih izkazov po MSRP 2024

Nejc Jarm

Priprava računovodskih izkazov v skladu z Mednarodnimi standardi računovodskega poročanja (MSRP) je lahko zahtevna naloga. Odbor za mednarodne računovodske standarde (IASB) namreč vsako leto objavi nove standarde in dopolnila, ki lahko pomembno vplivajo na prikaz celotnih računovodskih izkazov. Tudi leto 2024 pri tem ni izjema.

Strokovnjaki v Grant Thornton imamo bogate izkušnje in strokovno znanje pri uporabi MSRP.  Na mednarodni ravni preko svoje MSRP ekipe razvijamo splošne smernice, s katerimi podpiramo visoko kakovost in doslednost uporabe MSRP v celotni mreži Grant Thornton. 

Z veseljem z vami delimo najnovejšo izdajo “Primeri konsolidiranih računovodskih izkazov po MSRP 2024”Vzorčni izkazi so posodobljeni s spremembami v MSRP, ki veljajo za leto končano nad dan 31. December 2024 in vključujejo nekaj ilustrativnih smernic o finančnih razkritjih povezanih s podnebjem v pomoč pri ocenjevanju vpliva podnebja na računovodske izkaze, ter nekaj primerov, ki jih morajo upoštevati subjekti v času gospodarske negotovosti.

Primeri konsolidiranih računovodskih izkazov MSRP 2024Prenesite primere

 

 

Ti primeri temeljijo na rezultatih in dejavnostih družbe "Illustrative Corporation" ter njenih hčerinskih družb (skupaj imenovane 'skupina Illustrative Corporation'). Gre za izmišljen svetovalni, storitveni in maloprodajni subjekt, ki že vrsto let pripravlja konsolidirane računovodske izkaze v skladu z MSRP. Oblika in vsebina računovodskih izkazov pa je vedno prilagojena dejavnostim in transakcijam posamezne družbe.

Namen te publikacije je ponazoriti finančno poročanje za subjekt, ki posluje z različnimi vrstami transakcij, značilnimi za nespecializirane sektorje. Kot vsaka tovrstna publikacija tudi ta ne more predvideti vseh možnih poslovnih situacij, zato je ne gre jemati kot popoln vir. V skladu z zahtevami IASB je končna odgovornost za pošteno predstavitev računovodskih izkazov vedno na strani poslovodstva, ki lahko poišče drugačne pristope, primernejše za svoje specifične okoliščine.

Primeri računovodskih izkazov za leto 2024 so posodobljeni glede na spremembe v MSRP, ki veljajo za obdobje, ki se konča 31. decembra 2024. Novi razvoj dogodkov po 31. avgustu 2024 ni bil upoštevan.

Za več informacij, kontaktirajte naše strokovnjake pri Grant Thornton Slovenija na office@si.gt.com